Haşhaşlı Revani Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Haşhaşlı Revani Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Revani

Haşhaşlı revani, tatlı denildiğinde pek çok kişinin aklına gelen ilk lezzetlerden biridir. Eğer bu tatlıyı daha önce hiç denemediyseniz mutlaka yapmalısınız. Haşhaşların tatlıya verdiği çıtırlık, şerbeti ile kekinin uyumu pastaya inanılmaz şekilde yakışmıştır. Akşam yemeğinin ardından ağzınızı tatlandıracak bir lezzet arıyorsanız haşhaşlı revaniyi tercih etmelisiniz. Genelde şerbetli tatlılar için söylenen "ağır geliyor" kavramı bu tatlı için geçerli değildir. Pek çok şerbetli tatlının aksine oldukça hafiftir ve sindirimi de kolaydır.

Haşhaşlı Revani İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 tane orta boy yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı kaymaksız yoğurt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı haşhaş tohumu
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri İçin

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt

Süslemek İçin

  • File fındık
  • İri çekilmiş ceviz

Not: Eğer ilginç bir kek tarifi arıyorsanız, haşhaşlı revaniyi şerbet eklemeden sadece kek olarak da düşünebilirsiniz. Şerbetsiz hali de çok güzel oluyor.

Haşhaşlı Revani Nasıl Yapılır?

Haşhaşlı revani tatlısına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için fazla derin olmayacak bir pişirme kabı alalım ve içerisine su ile şekeri koyup ocağın altını açalım. Şeker erimeye başlayınca tahta bir kaşık ile karıştıralım ve şekerin dibe çökmesini engelleyelim. Ara ara karıştırarak şerbeti kaynatalım ve kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limon suyunu ilave edip bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatalım.

Şerbet hazır hale gelince soğuması için bir kenara kaldıralım. Bu aşamada şerbetin çok soğuk olması gerekiyor. Bu yüzden biraz soğuduktan sonra buzdolabına kaldırmak daha iyi olacaktır. Şerbet buzdolabında soğurken biz de kekin yapımına başlayalım. Kek için derin bir karıştırma kabı alalım ve içerisine yumurtaları kıralım. Kırılmış yumurtaların içerisine şekeri ilave edelim ve bu ikiliyi homojen bir kıvam oluşturana kadar çırpalım. İstenilen kıvama gelen ve köpük olan karışımın içerisine yağ ile yoğurdu ekleyelim ve tekrar çırpalım. Akabinde un, vanilya ve kabartma tozunu ayrı bir kabın içerisine eleyerek ilave edelim ve güzelce karıştıralım.

Karışmış olan unlu karışımı sıvı olan karışımın içerisine ilave etmeden önce haşhaşları yumurtalı karışıma alalım ve karıştıralım. Hemen ardından hazır hale getirdiğimiz unlu malzemeyi haşhaşlı olan kek karıştırma kabının içerisine aktaralım ve bu noktada tahta kaşık ile karıştırmaya geçelim. Altlı üstlü hamuru çevirerek sürekli karıştıralım ve bir dakika dinlendirelim.

Dinlenmiş olan hamuru yağlanmış kare bir tepsinin içerisine dökelim ve kaşığın arka kısmı ile hamuru güzelce tepsiye yayalım. Eğer hamurunuz çok kalın bir yoğunlukta olmuş ise tepsinin içerisine hamurun hepsini dökmeyin. Şerbetli tatlılarda çok kalın kekler fazla güzel olmuyor.

Önceden ısıtılmış ve 170 dereceye ayarlanmış fırının içerisine tepsiyi gönderelim ve pişmesi için yarım saat aynı ısıda bekletelim. Bu aşamada fırının ayarı ile oynamayın yoksa hamurunuz kabarmaz ve söner. Pişmiş olan haşhaşlı keki fırının içerisinden alalım ve ılıması için tezgâhın üzerinde bekletelim. Eğer misafirleriniz sabırsızlıkla tatlınızı bekliyorsa hızlı bir şekilde ılıması için tepsinin altını soğuk su ile ıslatılmış bir bez yerleştirin.

Kekimiz ılıdıktan sonra soğuk olan şerbeti üzerine dökelim ve tepsinin üzerine aynı büyüklükte bir tepsi kapatıp şerbetini çekmesini sağlayalım. Tatlı şerbetini çekerken biz de krem şantisini hazırlamaya geçelim. Krem şantinin çırpılacağı derin bir kap alalım ve içerisine beyaz toz şanti ile süt ilavesi yapıp karıştıralım. Bu aşamada şantinin ilk önce kısık devirde ardından hızlı devirde mikser ile çırpılması gerekiyor. Eğer direkt hızlı devirde şantiyi çırparsanız kıvamı pek hoş olmayabilir. Tek devirlik mikser kullanıyorsanız şantiyi ilk önce çatal ile çırpın ve ardından mikseriniz ile çırpmayı deneyin. Çırpılmış olan şantiyi bir müddet buzdolabına dinlendirmek için kaldırın.

Kullanıma hazır hale gelen krem şantiyi şerbetini çekmiş ve soğumuş olan kekin üzerine güzel bir şekilde sürelim. Bütün krem şantiyi bir spatula ya da bıçak vasıtasıyla tatlının üzerine tek tabaka oluşturacak şekilde yayalım. Eğer tatlının üzerini krem şanti ile kaplamak istemiyorsanız bu aşamada krem şantiyi isterseniz bir sıkma torbasının içerisine alın ve kare şeklinde kestiğimiz tatlıların üzerine güzel figürler oluşturacak şekilde sıkın. Hazır hale gelmiş olan haşhaşlı revani tatlısını krem şanti ile buluşturduktan sonra üzerlerine ceviz ve file fındık serpiştirip servise sunum yapalım. Sunumdan sonra kalan tatlınızın ağzını bir streç film ile kapatın ve buzdolabında muhafaza edin. Şerbetli tatlıların ömrü diğer tatlılara oranla daha kısa olduğu için saklama koşulu da göz önünde tutulmalıdır. Bu sebepten ötürü buzdolabında saklamak ve istenildiği vakit çıkarıp tüketmek daha mantıklı olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Revani Şerbeti Hazırlama

Revani Şerbeti Hazırlama

Popüler İçerikler

Revani Tarifi

Revani Tarifi

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Revani Yaparken Dikkat Edin

Revani Yaparken Dikkat Edin

Limonlu Revani

Limonlu Revani

Portakallı Revani Tarifi

Portakallı Revani Tarifi

Oktay Usta Revani Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Revani Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Revani Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Revani Tarifi ve Malzemeleri