Haşhaşlı Revani

Haşhaşlı Revani

Haşhaşlı revani, tatlı denildiğinde pek çok kişinin aklına gelen ilk lezzet... Eğer bu tatlıyı daha önce hiç denemediyseniz mutlaka yapmalısınız. Haşhaşların tatlıya verdiği çıtırlık, şerbeti ile kekinin uyumu pastaya inanılmaz şekilde yakışmıştır. Akşam yemeğinin arkasından ağzını tatlandıracak bir lezzet arıyorsanız haşhaşlı revaniyi tercih etmelisiniz. Genelde şerbetli tatlılar için söylenen ''ağır geliyor'' kavramı bu tatlı için söylenmemiş olsa gerek. Pek çok şerbetli tatlının aksine oldukça hafiftir ve sindirimi de kolaydır.

Haşhaşlı revani için gerekli malzemeler;

  • 4 tane orta boy yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı kaymaksız yoğurt
  • 1 su bardağı ay çiçek yağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı haşhaş tohumu
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı buğday

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için;

  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt

Süslemek için;

  • file fındık
  • iri çekilmiş ceviz

Not; eğer ilginç bir kek tarifi arıyorsanız haşhaşlı revaniyi şerbet eklemden sadece kek olarak da düşünebilirsiniz. Şerbetsiz sadece kek hali de çok güzel oluyor...

Haşhaşlı Revani hazırlanışı;

Haşhaşlı revani tatlısına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için fazla derin olmayacak bir pişirme kabı alalım ve içerisine su ile birlikte şekeri alıp ocağın altını açalım. Şeker erimeye başlayınca tahta bir kaşık ile karıştıralım ve şekerinin dibe çökmesini engelleyelim. Ara, ara karıştırarak şerbeti kaynatalım ve kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limon suyunu ilave edip bir taşım kaynatalım ocağın altını kapatalım.

Şerbet hazır hale gelince soğuması için bir kenara kaldıralım. Bu aşamada şerbetin çok soğuk olması gerekiyor. Bu nedenden ötürü biraz soğuduktan sonra buzdolabına kaldırmak daha iyi olacaktır. Şerbet buzdolabın içerisinde soğurken biz de kekin yapıma başlıyoruz. Kek için derin bir karıştırma kabı alalım ve içerisine yumurtaları kıralım. Kırılmış yumurtaların içerisine şekeri ilave edelim ve bu ikiliyi homojen bir kıvam oluşturana kadar çırpalım. İstenilen kıvama gelen ve köpük olan karışımın içerisine yağ ile birlikte yoğurdu ekleyelim ve tekrardan çırpalım. Akabinde un, vanilya ve kabartma tozunu ayrı bir kabın içerisine eleyerek ilave edelim ve güzelce karıştıralım.

Karışmış olan unlu karışımı sıvı olan karışımın içerisine ilave etmeden önce haşhaşları yumurtalı karışıma alalım ve karıştıralım. Hemen arkasından hazır hale getirdiğimiz unlu malzemeyi haşhaşlı olan kek karıştırma kabının içerisine aktaralım ve bu noktada tahta kaşık ile karıştırmaya geçelim. Altlı üstlü hamuru çevirerek sürekli karıştıralım ve bir dakika dinlendirelim.

Dinlenmiş olan hamuru yağlanmış kare bir tepsinin içerisine dökelim ve kaşığın arka kısmı ile hamuru güzelce tepsiye yayalım. Eğer hamurunuz çok kalın bir yoğunlukta olmuş ise tepsinin içerisine hamurun hepsini dökemeyin. Şerbetli tatlılarda çok kalın kekler fazla güzel olmuyor.

Önceden ısıtılmış ve 170 dereceye ayarlanmış fırının içerisine tepsiyi gönderelim ve pişmesi için yarım saat aynı ısıda bekletelim. Bu aşamada fırının ayarı ile oynamayın yoksa hamurunuz kabarmaz ve söner. Pişmiş olan haşhaşlı keki fırının içerisinden alalım ve ılıması için tezgahın üzerinde bekletelim. Eğer misafirleriniz sabırsızlıkla tatlınızı bekliyorsa hızlı bir şekilde ılıması için tepsinin altını soğuk su ile ıslatılmış bir bez yerleştirin.

Kekimiz ılıdıktan sonra soğuk olan şerbeti üzerine dökelim ve tepsinin üzerine aynı büyüklükte bir tepsi kapatıp şerbetini çekmesini sağlayalım. Tatlı şerbetini çekerken biz de krem şantisini hazırlamaya geçelim. Krem şantinin çırpılacağı derin bir kap alalım ve içerisine beyaz toz şanti ile birlikte süt ilavesi yapıp karıştıralım. Bu aşamada şantinin ilk önce kısık devirde ardından hızlı devirde mikser ile çırpılması gerekiyor. Eğer direk hızlı devirde şantiyi çırparsanız kıvamı pek hoş olmayabilir. Tek devirlik mikser kullanıyorsanız eğer şantiyi ilk önce çatal ile çırpın ve ardından mikseriniz ile çırpmayı deneyin. Çırpılmış olan şantiyi bir müddet buzdolabına dinlendirmek için kaldırın.

Kullanıma hazır hale gelen krem şantiyi şerbetini çekmiş ve soğumuş olan kekin üzerine güzel bir şekilde sürelim. Bütün krem şantiyi bir spatula ya da bıçak vasıtasıyla tatlının üzerine tek tabaka oluşacak şekilde yayalım. Eğer tatlının üzerini krem şanti ile kaplamak istemiyorsanız bu aşamada krem şantiyi isterseniz bir sıkma torbasının içerisine alın ve kare şeklinde kestiğimiz tatlıların üzerine güzel figürler oluşturacak şekilde sıkın. Hazır hale gelmiş olan haşhaşlı revani tatlısını krem şanti ile buluşturduktan sonra üzerlerine ceviz ve file fındık serpiştirip servise sunum yapalım. Sunumdan sonra kalan tatlınızın ağzını bir streç film ile kapatın ve buzdolabında muhafaza edin. Şerbetli tatlıların ömrü diğer tatlılara oranla daha kısa olduğu için saklama koşulu da göz önünde tutulmalıdır. Bu sebepten ötürü buzdolabında saklamak ve istenildiği vakit çıkarıp tüketmek daha mantıklı olacaktır.

Afiyet olsun...

Son Güncelleme : 28.04.2021 07:35:15
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. Belge - 28.04.2021 07:35:15
Haşhaşlı Revani ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Haşhaşlı Revani Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Revani"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sade Revani Tarifi
Sade Revani Tarifi
Sade Revani Tarifi, yapması son derece kolay ve çok lezzetli bir şerbetli tatlı tarifidir. kış mevsiminde her türlü akşam yemeğinin ardından hazırlayabileceğiniz gibi, sıcak yaz günlerinde ise dondurma eşliğinde akşam yemeklerinizi ziyafet sofrasına...
Revani Şerbeti Hazırlama
Revani Şerbeti Hazırlama
Revani Şerbeti Hazırlama her ne kadar pek çok kişi tarafından kolay gibi algılanıyor olsa da aslında bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde tadı hiç de hoş olmayan sadece şekerli su olabilen bir hale gelebiliyor. Bu sebeple bazı noktalara özellikl...
İrmik Revani Tarifi
İrmik Revani Tarifi
İrmik revani, kolay ve pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz, çok lezzetli ve besleyici bir şerbetli tatlı çeşididir. Türkiye de çok sevilen, çabuk ve kolay hazırlanması sebebi ile ev hanımları tarafından en çok tercih edilen tatlılar arasındadır. ...
Yoğurtlu Revani
Yoğurtlu Revani
Yoğurtlu Revani şüphesiz en çok sevilen irmikli tatlılar arasında yer almaktadır. Her ne kadar yoğurtsuz olan şekilleri de bulunuyor olsa da asıl revani yemek isteyenlerin tercihi yoğurtla hazırlanmış olanlardan yana olmaktadır. Evde rahatlıkla ve ço...
Oktay Usta Revani
Oktay Usta Revani
Oktay usta revani, çok kısa zamanda ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, son derece lezzetli bir şerbetli tatlı çeşididir. En özel davetlerinizde ve iftar sofralarınızda gönül rahatlığıyla hazırlayabilirsiniz... Kolay gelsin.Oktay usta reva...
Basit Revani Tarifi
Basit Revani Tarifi
Basit revani tarifi çoğu zaman bizi kurtarıcı bir tatlı olmaktadır. Aniden misafir geldiğinde veya tatlı yapmaya zaman bulamadığınızda en basit tatlı tarifini bulmak için internete girip basit tatlı tarifi ararız. İşte bu noktada can simidi görevi gö...
Sütlü Revani Tarifi
Sütlü Revani Tarifi
Sütlü revani tatlısının diğer bir adı da şerbet-i sütlü revani tatlısıdır. Bu tatlının hazırlanışı hem çok kolay hem de sanki yaş pastayı anımsatıyor ve ağır bir tatlı gibi duruyor. Ağır misafiriniz geleceği zaman kısa yoldan onları memnun edebileceğ...
Çilekli Revani
Çilekli Revani
Çilekli Revani, canınız nefis bir tatlı çektiği zaman veya konuklarınızı şahane bir tatlı ziyafeti çekmek istiyorsanız sizlere öneriniz çilekli revani tatlısı çileğin kendine has muhteşem aromasıyla birleşen bu leziz tatlı ile hem sevdiklerinizi hem ...
Kremalı Revani
Kremalı Revani
Kremalı Revani, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlı türlerinden biridir. Revani yapımı kolay, lezzeti ise bir o kadar güzel olan tatlılardan biridir. Revani irmik ile yapılan kek türü gibi üzerine şerbet dökülen tatlıdır. Revani içerisine değişik malze...
Revani Yaparken Dikkat Edin
Revani Yaparken Dikkat Edin
Öncelikle Sıvılarn ve Kuruların koyulması, fırının önceden ısıtılması, fırında yağlanmış bir kap kullanılması ve fırında ilk yarım saat fırını açmamak gerekmesi göze çarpan kilit noktalar! Bu arada şerbeti dökmeden şerbetin soğumasına, ve tatlıyı ...
Kolay Revani Tarifi
Kolay Revani Tarifi
Kolay Revani Tarifi bayanların özellikle ellerinin altında her zaman bulundurdukları tatlı tarifleri arasında yer alıyor. Bu tatlı türünün hem kolay bir şekilde hazırlanması hem de şerbetli tarifler arasında en çok sevilenler arasında yer alması hem ...
Muzlu Saray Revani Tarifi
Muzlu Saray Revani Tarifi
Muzlu Saray Revani Tarifi, Hangi ilimize ait olduğu bilinmemekle beraber Türkiye'mizin dört bir köşesinde yapılan illerimize göre farklılıklar gösterebilen, şekil ve sunumu değişebilen fakat tadı her yerde aynı olan şerbetli bir tatlı çeşidimizdir. I...

 

Sade Revani Tarifi
Revani Şerbeti Hazırlama
İrmik Revani Tarifi
Yoğurtlu Revani
Oktay Usta Revani
Basit Revani Tarifi
Sütlü Revani Tarifi
Çilekli Revani
Kremalı Revani
Revani Yaparken Dikkat Edin
Haşhaşlı Revani
Kolay Revani Tarifi
Muzlu Saray Revani Tarifi
Elmalı Revani
Portakallı Revani Tarifi
Revani Tarifi
Limonlu Revani
Revani Tatlısı
Türk Revani Tarifi
Cevizli Revani Tarifi
İrmikli Revani
Popüler İçerik
Elmalı Revani
Elmalı Revani
Elmalı Revani şerbetli tatlılar içerisinde yer alan ve oldukça sevilen tatlılar arasında yer almaktadır. Hem aileniz için hem de misafirleriniz için s...
Portakallı Revani Tarifi
Portakallı Revani Tarifi
MALZEMELER Dört kahve fincanı un Dört kahve fincanı şeker Dört kahve fincanı yoğurt Dört kahve fincanı irmik Dört yumurta İki kahve fincanı sı...
Revani Tarifi
Revani Tarifi
Kek için; 3 Adet Yumurta 1 Çay Bardağı Şeker 3 Yemek Kaşığı Un 1 Su Bardağı Sıvı Yağ 1 Su Bardağı İrmik 1 Su Bardağı Yoğurt 3 Yemek Kaşığı (inc...
Limonlu Revani
Limonlu Revani
Limonlu revani, özel günlerinizde ve davet yemeklerinizin arkasından misafirlerinize ikram edebileceğiniz hoş bir tatlı olacaktır. Limonlu Revani...
Revani Tatlısı
Revani Tatlısı
Revani Tatlısı şerbetli tatlılar arasında yer alan ve severek yenilen bir tatlı türüdür. Her ne kadar yapımı kolay olsa da pek çok kişi Revani yapımın...
Türk Revani Tarifi
Türk Revani Tarifi
Türk Revani Tarifi, Revani tatlısı Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biridir. Yapımı oldukça kolay olan revani tatlısını sizlerle paylaşmak is...
Cevizli Revani Tarifi
Cevizli Revani Tarifi
Cevizli revani tarifi, klasik revani tatlısından tek farlı ince çekilmiş cevizleridir. Revani tatlısı hem oldukça basit hazırlanan hem de oldukça lezz...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sade Revani Tarifi
Revani Şerbeti Hazırlama
İrmik Revani Tarifi
Yoğurtlu Revani
Oktay Usta Revani
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021